Aluminium wordt net als staal gemaakt van erts. Deze specifieke erts wordt bauxiet genoemd. De naam bauxiet is afkomstig van het Franse Les Baux, hier werd de erts voor het eerst gevonden in 1821. Uit onderzoek is gebleken dat aluminium in ruim 8% van de gehele aardkorst is te vinden.

 

Winning van bauxiet

In de natuur is vrijwel geen zuivere aluminium te vinden. Als het gevonden wordt is het vooral in de vorm van oxide. Of te wel metaal gebonden aan zuurstof. De opgegraven erts wordt bauxiet genoemd wanneer het aluminiumoxide gehalte zich tussen de 30- en 54% bevind. De grootste hoeveelheden bauxiet zijn te vinden in landen zoals; Australië, Brazilië en Suriname.

 

Verwerking met het Bayer proces

In 1887 kwam Karl Bayer met het Bayer proces om de bauxiet te verwerken. De bauxiet wordt in grote hoeveelheden fijngemalen. Vervolgens wordt het in een groot vat gestort waar het verwarmt en samengevoegd wordt met soda en water.(ook wel natronloog genoemd) De natronloog zorgt er voor dat de aluminiumoxide in het bauxiet oplost. De overgebleven stoffen worden red mud en slurry genoemd. Red mud is zoals de naam het al zegt rode slib. Slurry is de natronloog samen met de opgeloste aluminiumoxide. Deze worden van elkaar gescheiden door middel van verschillende filters. De rode slib is als het ware afval van het proces terwijl de slurry afgekoeld en overgeheveld wordt in speciale tanks. In de slurry ontstaan kleine witte kristallen welke naar de bodem zinken. Vanaf de bodem worden ze overgepompt naar een andere tank zodat de kristallen kunnen groeien. Na verloop van tijd worden deze kristallen in een oven(ook wel calcinator genoemd) verwarmd tot 1000 graden Celsius. Tijdens dit proces worden de kristallen omgezet naar fijn wit poeder.(aluinaarde)

 

Hall – Héroult proces

Tijdens dit proces worden aluminium en zuurstof van elkaar gescheiden. De witte poeder van het Bayer proces wordt in met gesmolten kryoliet gevuld vat gedumpt. In het reductievat bevinden zich twee anode-blokken. Deze zijn van koolstof gemaakt. Tussen de blokken en het vat wordt elektrische spanning opgebouwd. Door deze spanning wordt zuurstof van het aluminium gescheiden. Na dit proces heb je zuivere aluminium en kan het verwerkt worden. Het wordt tot grote platen / blokken gesmolten zodat het gemakkelijker te gebruiken is.

 

Bewerkingsmachines

Wanneer het aluminium gemaakt is kan het verwerkt worden met speciale bewerkingsmachines. Een stuk aluminium kan natuurlijk niet zo maar overal voor gebruikt worden. Vaak moet er nog het een en ander aangepast worden voordat het uiteindelijk bij de klant eindigt. Om bijvoorbeeld dakliggers of vliesgevelprofielen te maken is een raveelzaagmachine nodig. Bij deze machine beweegt het profiel langs de zaagbladen. De machine is voorzien van een horizontaal en verticaal zaagblad welke beide gezwenkt kunnen worden. Er zijn nog veel meer verschillende bewerkingsmachines te vinden zoals; 2-kopszaagmachines, zaagautomaten, kopieerfreesmachines of bewerkingscentra. Maar voor meer informatie over de verschillende bewerkingsmachines kunt u beter even kijken op calvet.nl. Zij kunnen u deskundig advies geven aan de hand van uw eisen en wensen, op deze manier kunt u de machine aanschaffen die het beste bij uw werkzaamheden past.