In 2008 veranderde er veel op het gebied van ondergrondse kabels en leidingen. Om graafschade te voorkomen is destijds de WION ingevoerd. WION staat voor Wet Informatie-uitwisseling Ondergrondse Netten. Deze wet gaf de richtlijnen weer voor zorgvuldig graven. In 2018 is de WION echter vervangen door de WIBON (Wet Informatie-uitwisseling Bovengrondse en Ondergrondse Netten). Waar voorheen de WIOn enkel in richtlijnen voorzag voor het werken ondergronds, wordt in de nieuwe wet ook de bovengrondse infrastructuur opgenomen. Dit moet zorgen voor een betere algemene informatie uitwisseling en samenwerking.

 

Ik ga graven, wat nu?

Graafwerkzaamheden waarbij je gebruik maakt van een graafmachine, kunnen niet zomaar. Er zijn namelijk wat regels en richtlijnen aan verbonden, die vermeld staan in de WIBON. De eerste stap bij grootse graafwerkzaamheden, is het doen van een graafmelding of KLIC-melding. Wanneer je deze melding doet, ontvang je alle kabel- en leidinginformatie rondom de graafplek. Hoewel deze informatie actueel zou moeten zijn, dien je dit wel te controleren. Bevinden zich er leidingen of bekabeling binnen het graafgebied? Dan dien je deze te lokaliseren. Een gespecialiseerd bedrijf kan dat voor je doen met een bodemonderzoek. Afwijkingen gevonden? Meld deze dan bij Kadaster.

 

De belangrijkste punten van de WIBON

De WIBON bevat verschillende punten. Dit zijn de belangrijkste:

  • Wanneer je een gat gaat graven met een graafmachine, is het wettelijk verplicht om een KLIC-melding te doen.
  • De kabeleigenaar (bijvoorbeeld netbeheerder) is verantwoordelijk voor haar kabels op 1 meter nauwkeurig.
  • Kom je bij controle een afwijking tegen ten opzichte van de informatie uit de KLIC? Dan ben je verplicht dit te melden bij het Kadaster.
  • Wanneer er een afwijking gebleken is, is het een wettelijke plicht voor de netbeheerder om deze melding direct te corrigeren.
  • Kabels zonder eigenaar of waar geen eigenaar voor wordt gevonden, worden geregistreerd door de Gemeente.
  • De opdrachtgever van de graafwerkzaamheden moet ervoor zorgen dat de graafwerkzaamheden zorgvuldig kunnen worden uitgevoerd.

Schade aan de bekabeling

Een goede voorbereiding van het graafproces kan veel graafschade voorkomen. Om deze reden is de WIBON dan ook aangescherpt. Schade aan kabels en leidingen kost veel geld en dat wordt met deze wet getracht te voorkomen. Om te controleren of iedere opdrachtgever zich aan de WIBON houdt, kunnen er controleurs op de graafplek verschijnen. Deze dien je dan te voorzien van de benodigde informatie. De KLIC informatie dient dan ook op de bouwplaats aanwezig te zijn. Zo voorkom je een hoge boete!