Voordat we dieper ingaan op de titel zal ik eerst uitleggen wat corrosie precies is. Corrosie is niks anders dan een materiaal wat reageert op invloeden van de omgeving. Het bekendste voorbeeld is misschien wel het roesten van ijzer.

Roest is het roodbruine materiaal wat je ziet als ijzer reageert met zuurstof in de aanwezigheid van water. Bruine roest is brokkelig en poreus, het metaal zal ook steeds worden aangetast. Doordat ijzerroest een grote volume heeft dan ijzer zelf, zal de constructie waar de roest in is opgesloten, uit elkaar worden gedrukt.
Dit heeft als gevolg dat de sterkte van het staal erg afneemt en de kans op breuken en schuren vele malen hoger wordt. Roest is ook de grootste vijand van het behouden van oude bouwwerken zoals bruggen, sluizen en dergelijke.

Bij een schroeffundament zijn de schroefpalen gemaakt van RVS. RVS staat voor roest vast staal en wil zeggen dat het vele malen minder roest dan gewoon staal. Dit komt omdat als het RVS gaat oxideren er een beschermlaag overheen komt. Ja kan dit zien als een normale laag roest, alleen deze laag sluit het hele materiaal af. Dit heeft als voordeel dat er geen zuurstof meer bij de schroeffundering kan komen en dus ook niet verder kan roesten.

Schroefpaal