De driedimensionale technologie is sinds de uitvinding van de eerste commerciële 3D-printer, die door Charles Hull in 1984 stereolithografisch werd genoemd radicaal geëvolueerd. Het 3D-printen groeit naar schatting in de komende 5 jaar nog met 500% en is nu een revolutie in de productiewereld. Uiteraard groeit daarmee dan ook de behoefte en de verscheidenheid aan beschikbare 3D-printmaterialen.
Momenteel wordt 3D-printen in prototype en in pre-productie mallen gebruikt, maar het wordt nu ook steeds vaker aangepast qua productie wat kan worden aangeduid als directe digitale productie (DDM). Grootschalige productie blijft nog een uitdaging; DDM met een klein volume is echter kosteneffectief en veel eenvoudiger. Bedrijven zoals Klock Werks Kustom Cycles hebben bijvoorbeeld met een Fortus 3D-printer, om onderdelen op maat te maken, gespecialiseerde motorfietsen gebouwd. China en Nederland bouwen al hele huizen met 3D-printers en recentelijk is in Engeland de eerste 3D-geprinte hamburger gecreëerd, die de mogelijkheid biedt van een door de mens gemaakte voedselvoorziening. Zelfs reguliere autobedrijven werken in dezelfde geest, met bijvoorbeeld Audi die nu 3D-delen van zijn auto’s vervaardigde met behulp van Objet Polyjet 3D-printers.
De toekomst van 3D-printen heeft nog meer in petto:
- In de geneeskunde zullen menselijke organen voor individuele patiënten kunnen worden aangepast. 3D-printen zal worden gebruikt om organen van zacht weefsel, metalen implantaten, orthopedische inlegzolen, lichaamsbeugels en kaaktransplantaties te creëren.
- De militaire wereld heeft dit jaar al zijn eerste 3D-geprinte pistool gepresenteerd. 3D-printen zal worden gebruikt om zelfs op afgelegen locaties vervangende onderdelen snel te kunnen leveren.
- Juweliers zullen nu verbluffende aangepaste 3D-geprinte accessoires met beperkte oplage kunnen maken, waarvoor voorheen complexe en dure machines nodig waren.
- Kinderen kunnen 3D-ontwerpbestanden downloaden voor het speelgoed dat ze willen, dit naar eigen wens aanpassen en wijzigen en het dan thuis met hun 3D-printers maken.
Dat zijn slechts een paar voorbeelden, 3D-printen zal de toekomst zo enorm transformeren, dat je je echt zal moeten afvragen wat er nog echt is. Nederlandse leveranciers van 3D-printmateriaal zoals www.goedkope3dfilamenten.nl hebben dit voorbeeld gevolgd en leveren 3D-printmaterialen zoals 3D-printer filamenten en andere aangepaste 3D-afdrukmaterialen om de trending ontwikkelingen bij te kunnen blijven.
Comments are disabled for this post.