Veel mensen kopen op een bepaald ogenblik een bestelauto. Het spreekt voor zich dat een dergelijk voertuig in de praktijk altijd over een vrij aanzienlijke laadruimte beschikt en dat kan ongelofelijk handig zijn. Het spreekt voor zich dat niet alleen maar consumenten, maar zeker ook bedrijven in de praktijk niet zelden flink geïnteresseerd zijn in het kopen van een dergelijke auto. Wanneer deze keuze wordt gemaakt dient er ook aandacht te worden besteed aan een bestelautoverzekering afsluiten. In ieder geval dien je op z’n minst de WA-verzekering af te sluiten die de schade dekt die jouw bestelauto veroorzaakt aan derden. Ga jij een dergelijke verzekering afsluiten voor je bestelauto? Dan is het interessant om de onderstaande informatie door te nemen.

 

Welke bestelautoverzekering afsluiten?

Voor een bestelautoverzekering afsluiten geldt dat er een keuze kan worden gemaakt uit een aantal verschillende mogelijkheden. Voor welke van de verschillende opties je gaat opteren is afhankelijk van verschillende factoren. Denk hierbij niet alleen aan de waarde van de bestelauto, maar ook aan bijvoorbeeld de hoeveelheid kilometers die gereden worden. In ieder geval hebben we de drie verschillende mogelijkheden hieronder alvast even voor je op een rijtje gezet.

 

1.) De WA-verzekering

Wil je graag uitsluitend de verplichte bestelautoverzekering afsluiten? In dat geval heb je voldoende aan de zogenaamde WA-verzekering. Voor dit type verzekering geldt dat ze enkel en alleen de schade dekt die met de bestelauto wordt aangebracht tegenover derden. Deze basisverzekering is in de praktijk uiteraard relatief beperkt en dat vertaalt zich ook in het prijskaartje van de verzekering. Dit betekent concreet dat het afsluiten van deze verzekering niet voor iedereen even interessant zal zijn. Zo dien je bijvoorbeeld goed te kijken naar de waarde van de bestelauto, maar wat bovendien ook te denken van het aantal kilometers die je ermee rijdt? In het bijzonder wanneer je een nieuw exemplaar hebt aangekocht en je ze bijvoorbeeld gebruikt voor professioneel gebruik (en je dus veel kilometers rijdt) zal je kunnen vaststellen dat een uitgebreidere verzekering wellicht interessanter is.

 

2.) De WA+ beperkt cascoverzekering

De WA+ beperkt casco bestelautoverzekering afsluiten heeft in de praktijk als gevolg dat je kan rekenen op een iets uitgebreidere dekking in vergelijking met de gewone WA-verzekering. In de basis is er natuurlijk ook gewoon sprake van een WA-dekking. Daarnaast is het echter zo dat er ook nog sprake is van een aantal extra dekkingen. Het gaat daarbij dan concreet om de volgende:

 

  1. Een dekking voor schade voor aanrijding met een wild dier;
  2. Een dekking voor schade als gevolg van een brand of ontploffing;
  3. Glasschade of bijvoorbeeld een sterretje in de voorruit;
  4. Schade die wordt veroorzaakt door natuurgeweld zoals bijvoorbeeld een storm;

 

In ieder geval, dit type van bestelautoverzekering afsluiten zorgt er duidelijk voor dat je bent  verzekerd voor heel wat meer verschillende schadegevallen dan wanneer je enkel en alleen de standaard (en bovendien verplichte) WA-verzekering zou afsluiten.

 

3.) De WA+ volledige cascoverzekering

Wil je graag de meest complete bestelautoverzekering afsluiten? In dat geval zal je willen opteren voor het afsluiten van de WA+ volledige cascoverzekering. In dit geval kan je rekenen op de dekkingen die eveneens zijn terug te vinden in al de andere bestelautoverzekeringen. Dit gezegd hebbende wordt daar nog één extra dekking aan toegevoegd, namelijk de dekking voor eigen schade. Deze extra dekking wordt in het bijzonder aangeraden voor mensen en bedrijven die de keuze hebben gemaakt om een gloednieuwe bestelauto te kopen. Het spreekt namelijk voor zich dat deze een significante waarde vertegenwoordigt. Hoe dan ook, bij een dergelijke bestelautoverzekering afsluiten dient er wel rekening te worden gehouden met een stevig prijskaartje, maar in ruil daarvoor kan je wel rekenen op een geweldige dekking.

 

Besparen op een bestelautoverzekering afsluiten, wat zijn de opties?

Het spreekt voor zich dat een bestelautoverzekering afsluiten in de praktijk altijd gepaard gaat met bepaalde kosten. De premie die voor deze verzekering dient te worden betaald wordt in de praktijk bepaald door verschillende factoren. Veel mensen en bedrijven staan er in eerste instantie eigenlijk niet bij stil, maar de kosten die gelden voor deze verzekering kunnen op diverse manieren worden gedrukt. Denk hierbij dan in het bijzonder aan de bespaartips die hieronder staan vermeld.

 

1.) Vergelijk altijd de verschillende bestelautoverzekeringen

Voordat je de keuze maakt voor een bestelautoverzekering afsluiten is het altijd aan te raden om een objectieve vergelijking uit te voeren. Tijdens een dergelijke vergelijking zal je een goed beeld krijgen van de verschillende opties die op de markt zijn terug te vinden. Bovendien spreekt het voor zich dat er ook een goed beeld zal worden gecreëerd van het prijsverschil tussen de verschillende verzekeraars. Dit zorgt er in de praktijk niet alleen voor dat je kan rekenen op de meest interessante bestelautoverzekering op vlak van voorwaarden, maar ook op de scherpste premie.

 

2.) Denk goed na over het meest optimale eigen risico

Een bestelautoverzekering afsluiten doe je bij voorkeur niet zonder rekening te houden met het eigen risico  dat wordt aangerekend. Dat eigen risico wordt in de praktijk standaard bepaald door de verzekeraar. In het merendeel van de gevallen maken mensen en bedrijven de keuze om dit standaard eigen risico ongemoeid te laten. Dat is mogelijk, alleen niet altijd even interessant. Door het eigen risico af te stemmen op jouw voorkeuren is het namelijk zo dat je de premie die je moet betalen aanzienlijk kan drukken. Dat is uiteraard alleen maar interessant. Let wel, het spreekt voor zich dat een hoger eigen risico in de praktijk ook leidt tot een hoger bedrag dat je zelf moet betalen op het ogenblik dat er sprake is van een schadegeval met je bestelauto.

 

3.) Sluit geen dekkingen af waar je eigenlijk geen behoeften aan hebt

Bij een bestelautoverzekering afsluiten dien je er tot slot voor te zorgen dat je geen overbodige dekkingen gaat afsluiten. Dit gebeurt in de praktijk veel vaker dan je op het eerste zicht zou vermoeden. Wanneer dat gebeurt wordt de premie van je verzekering nodeloos verhoogd. Dat kan natuurlijk niet de bedoeling zijn. Door grondig de verschillende verzekeringen te vergelijken die er bestaan zal je kunnen concluderen dat je voor het afsluiten van jouw bestelautoverzekering altijd kan rekenen op de meest interessante voorwaarden.