Heb je besloten dat je liever een stuk bouwgrond koopt om je eigen huis te bouwen in plaats van een bestaand huis? Dat is natuurlijk een leuke uitdaging maar waar moet je dan precies allemaal op letten? Het werkt natuurlijk allemaal net iets anders dan dat je een bestaand huis koopt. We zetten een paar punten voor je op een rijtje die je op weg kunnen helpen met het kopen van een stuk grond.

 

  1. Bestemmingsplan
    Goed om te controleren of het stuk grond wat je koopt voorzien is van een bestemmingsplan, in het geval je een huis wilt bouwen en er wil gaan wonen is het belangrijk dat het stuk grond een woonbestemming heeft.
  2. De afmeting en het type kavel

Voordat je een stuk grond koopt waar je een huis op wilt laten bouwen is het wel handig om te weten welke type woning je graag wilt bouwen. Bij het bekijken van kavels moet je dus goed letten op de vorm van de kavel en of jouw type woning daarop gebouwd kan worden. Ook de afmeting is daarin erg belangrijk.

 

  1. Bebouwingsvoorschriften

Voordat je de koop rond maakt van een bouwkavel moet je jezelf goed laten informeren over de bouwvoorschriften. Er zijn bepaalde kavels die bouwvoorschriften hebben. Deze bouwvoorschriften zijn gemaakt om er voor te zorgen dat de woning ook in de betreffende buurt past als type. Je kunt dus niet zomaar overal het huis neerzetten wat jij graag wilt laten bouwen. Als je vooraf goed informeert dan ben je voor de verkoop op de hoogte van deze voorschriften en wie weet past jou idee daar wel precies bij.

 

  1. Staat de omgeving je aan?

Misschien wel het aller belangrijkste; wil je hier wonen? Je kunt op veel verschillende plaatsen een bouwkavel kopen maar je moet er vervolgens ook graag willen wonen. Als dit de plek is waar jij je huis gaat bouwen, is het wel handig dat je ook tevreden bent met de omgeving van de woning.

Een makelaar is overigens op de hoogte van alle belangrijke aspecten van de bouwkavel die voor jou van belang kunnen zijn. Zorg dus ook dat je de tijd neemt om dit allemaal met de makelaar te bespreken. De makelaar zal je graag willen informeren over alle mogelijkheden van de kavel.

 

Voor het vastleggen van de koop kun je terecht bij VWZ Notarissen. Als de koop en het overige papierwerk helemaal rond is, kan de bouw van jouw huis beginnen!

 

Tijdelijke woning

Het kan handig zijn dat je tijdens de bouw dicht in de buurt bent om aanwezig te zijn als er verschillende bedrijven aan het werk moeten. Of misschien moet je vorige woning wel overgedragen worden aan de nieuwe eigenaren voordat jouw nieuwbouw woning klaar is. Je kunt in zo’n situatie kiezen voor een tijdelijke woonunit. Je kunt een woonunit laten plaatsen op jouw eigen terrein zodat je tijdens de bouw daar al wel woont. Je spullen die je uit je vorige woning meeneemt kunnen in de tussentijd in een opslag worden opgeslagen. Een tijdelijke woonunit is erg makkelijk als tijdelijke oplossing. Tegen de tijd dat je nieuwe woning klaar is voor bewoning, kun je de tijdelijke woonunit weer verkopen.