Het grote tekort aan personeel in de technische sector heeft gevolgen voor veel bedrijven en zorgen voor torenhoge prijzen van bijvoorbeeld schilders en stukadoors in de randstad.
Ben jij werkzoekende, of heb je een schildersbedrijf in Amsterdam, een stukadoorsbedrijf in Utrecht of ander bedrijf in de technische sector en ben je gevestigd in de randstad? Lees hier hoe jij bijdraagt aan het oplossen van dit probleem.
Personeelstekort in de technische sector: de harde feiten
Op dit moment zijn er 15.000 nog niet gevulde vacatures beschikbaar in beroepen die gericht zijn op technische mensen. In totaal werken er in Nederland 150.000 mensen in de techniek, er wordt dus nog tien procent extra personeel gevraagd. Van deze 150.000 werken iets minder dan de helft in de randstad en met name in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht. Hier is nog veel te halen dus.
Jaarlijkse uitbreiding van het probleem
Het probleem bestaat niet alleen uit het niet kunnen vinden van nieuw personeel. Het voornaamste probleem is om de juiste persoon te vinden met de technische kennis die nodig is. Op dit moment komen er jaarlijks 3.000 vacatures bij en zo wordt duidelijk dat het tekort zich snel uitbreidt, vooral in de randstad.
Wat is een oplossing voor het tekort?
Wat kun jij doen als werkzoekende?
Heb je in het verleden al ervaring opgedaan als bouwvakker, installateur, kraanmachinist of een vergelijkbare baan? Solliciteer op beschikbare functies die jou leuk lijken, je zult een aanwinst zijn voor het bedrijf en voor de sector. Heb je nog geen ervaring maar lijkt technisch werk jou leuk? Vraag bedrijven of je door hun opgeleid kan worden, ze zullen hier mogelijk voor open staan omdat ze jou zo alles goed aan kunnen leren.
Wat kun jij doen als eigenaar van een bedrijf?
Als bedrijf kun je het imago van de bouw veranderen vooral bij de jeugd. Veel studenten studeren door en eindigen op een kantoor. Het imago is namelijk nog regelmatig dat je in deze sector vieze handen krijgt en dat het werk fysiek zwaar is. Dit kun je uitleggen tijdens bezoeken op middelbare scholen en Mbo-scholen. Zo wordt er meer interesse gewekt in jullie vakgebied.
Waarom werken in de technische sector?
De grote voordelen
Als er gekeken wordt naar wat het probleem is, dan is het voornaamste dat er altijd wel iemand is die gaat solliciteren op een vacature. Is dit de juiste persoon met de gevraagde technische vaardigheden? Niet altijd. De vraag is dus eigenlijk: “Hoe stimuleer je mensen om stukadoor of schilder te worden?”. Er zijn een aantal punten die grote voordelen bieden aan het werken als schilder of stukadoor.
- Er is een grote werkgelegenheid. Heb jij een technische achtergrond of ben je net klaar met een studie? Dan heb je garantie op werk. Erg fijn om altijd deze zekerheid te hebben ook als er minder goede tijden aankomen op de arbeidsmarkt.
- Door het tekort aan mensen met inzicht in techniek gaan de salarissen omhoog. 33 procent van de technici geeft aan dat zij er in salaris op vooruit zijn gegaan. Dit door de vele vraag tegenover het lage aanbod van werk in deze sector.
- Het werk als schilder of stukadoor in de randstad wordt ook steeds toegankelijker omdat het werk flexibeler aan wordt geboden. De reden hiervan is eigenlijk hetzelfde als waarom de salarissen omhoog zijn gegaan. Er is al zo weinig aanbod dat de werkgevers al blij zijn als je iets minder werkt of bijvoorbeeld aangeeft dat je op maandag en woensdag niet kan werken.
Er is dus een toenemend probleem en deze zal binnen een aantal jaren uit de hand lopen, daarom moet er een oplossing komen voordat dit gebeurt. De enige manier om dit op te lossen is dan ook met behulp van jou. Ben je in de macht om de nieuwe generatie toe te spreken? Doe dit dan, zo zal er in de toekomst een nieuwe stroom technische mensen komen. Ben je een student en weet je niet welk beroep je wil doen? Verdiep je in deze sector en de vele mogelijkheden die deze sector je biedt.
Comments are disabled for this post.