Iedereen die zich bezighoudt met bouwen, of je nog op een bouwopleiding zit of als je al jaren in het vak zit, weet dat er een nieuw tijdperk is aangebroken. Consumenten zijn namelijk steeds meer bezig met het milieu in hun dagelijkse handelingen, maar dit gaat ook gebeuren bij het bouwen van bijvoorbeeld hun huis. Ze willen steeds meer weten over de producten en materialen die gebruikt worden en zullen hier ook zelf steeds meer naar opzoek gaan.

 

Ongezonde en vervuilende producten

Ze zeggen dat de bouw een van de meest vervuilende sectoren is in Nederland. Een Nederlander bevindt zich dagelijks in huis of op een werkplek. Kortom je brengt zo een 70 tot 90% van je tijd door in gebouwen die gemaakt kunnen zijn van schadelijke stoffen. Het is juist belangrijk dat een plek waar je zoveel tijd doorbrengt gemaakt is van gezonde materialen.

 

Duurzaam bouwen is de toekomst

Er wordt al veel gepraat over duurzaamheid, maar wat is duurzaam bouwen nou eigenlijk? Duurzaam bouwen wil zeggen dat je een goede evenwicht hebt tussen ecologisch, economisch en comfort belangen zonder voortbestaan van grondstoffen aan te tasten. Een manier om de milieuschade te berekenen is het MPG. Deze berekening geeft weer hoeveel milieuschade er plaats vindt per vierkante meter. De uitkomst van de berekening is representatief als er 1.0 uitkomt. Hoe lager de uitkomst hoe beter.

 

Onderdelen duurzaamheid

Duurzaamheid kan onderverdeeld worden in een aantal categorieën. De vier categorieën zijn: levensduur, energieverbruik, ecologisch verantwoord en comfort. De levensduur wil zeggen hoelang iets meegaat. Verder zal er energiezuinig gebouwd moeten worden. De woning moet zo min mogelijk energie verbruiken. Denk bijvoorbeeld aan maatregelen zoals extra isoleren zo min mogelijk kieren open laten om zo min mogelijk warmte in huis te verliezen. Ecologisch verwantwoord wil zeggen dat het niet slecht mag zijn voor het milieu. Denk bijvoorbeeld aan materialen of producten die recyclebaar zijn. Wanneer er naar comfort wordt gekeken denk dan bijvoorbeeld aan het gebruik van verschillende materialen. Zo heeft baksteen een minder warme uitstraling dan dat hout dat heeft. Hout heeft van nature namelijk een wat warme uitstraling dan baksteen of beton. Maar denk niet alleen aan de uitstraling van materialen. Ook het gevoel moet goed zijn of het geluid in bijvoorbeeld een woning. Hout neemt geluid namelijk makkelijk op terwijl beton het eerder weerkaatst.