Hoe laat je als werknemer zien dat je op de hoogte ben van de standaarden op het gebied van veilig werken? Haal een VCA certificaat! Je hebt bij werkgevers een streepje voor. Je laat niet alleen zien dat je kennis hebt van veilig werken, maar ook van gezond en milieuvriendelijk werken. Bij minstens 15.000 bedrijven is VCA de standaard.

Voorkomen van bedrijfsongevallen en verzuim


VCA staat voor Veiligheid, gezondheid en milieu (VGM) Checklist Aannemers. Een VCA opleiding helpt jou en je werkgever bij het uitvoeren van risicovol werk op een veilige manier. Een VCA certificaat is niet wettelijk verplicht. Veel werkgevers stellen een VCA certificaat wel als eis bij sollicitaties. Met name omdat werkgevers bedrijfsongevallen willen voorkomen. In Nederland gebeuren er jaarlijks ongeveer 200.000 bedrijfsongevallen. Daarvan zijn er 1 á 2 per week dodelijk. In veel gevallen geven werknemers aan dat ongelukken zijn te voorkomen wanneer er meer aandacht zou zijn voor veiligheid. Een bedrijfsongeval leidt al snel tot langdurig ziekteverzuim. Een minder ingrijpend bedrijfsongeval kan nog steeds leiden tot enorme boetes van de arbeidsinspectie. Een VCA gecertificeerd bedrijf of werknemer heeft de tools om dit te voorkomen. In de bouw, groen, installatie en techniek is daarom soms het hele bedrijf gecertificeerd.

Certificeren


Je kunt je als individueel persoon certificeren. Met een certificaat laat je zien dat je veilig werken belangrijk vindt. Daarmee heb je meteen een mooie binnenkomer bij je nieuwe werkgever. Een boek is zo besteld en een vooropleiding is niet nodig. Bereid je thuis voor op het VCA examen of schrijf je in voor een cursus. Er bestaan opleidingen op basisniveau tot leidinggevend. Het is natuurlijk nog mooier wanneer je je werkgever weet te overtuigen van de noodzaak om als bedrijf te certificeren. Zo houd je elkaar veilig en ben je als collega’s goed op elkaar ingespeeld. Met een VCA certificaat laat je zien dat je staat voor je eigen veiligheid en die van je collega’s.