Storm schade

Een lekkend dak kan al snel een groot probleem worden. Een dak lekkage kan zowel binnen als buiten uw huis waterschade veroorzaken, met op korte termijn symptomen zoals vlekken en vernielde gipsplaten, maar ook op lange termijn gevolgen zoals schimmel, insectenplagen, en zelfs structurele achteruitgang van uw huis. Hoe sneller u een lek in uw dak opmerkt, hoe beter.

Om toekomstige of terugkerende dakschade door lekkages te voorkomen, is het van cruciaal belang om uw dak goed te laten herstellen door een professionele aannemer. U kunt de volgende stappen gebruiken om de bron van het lek te ontdekken en de schade te beperken totdat een dakdekker arriveert om uw beschadigde dak te onderzoeken en te repareren.

 

1. Controleer de binnenkant op tekenen van waterschade

Daklekkages binnen zijn de meest voorkomende oorzaak van waterschade in woningen. Water dat uit het plafond druppelt, is zonder twijfel het meest voorkomende teken. Een lekkend dak kan ook subtiele aanwijzingen geven, zoals dat er koude lucht uw huis binnenstroomt wanneer u in de wintermaanden deuren en ramen sluit of opent, dat kan leiden tot schimmelgroei zodra de temperatuur onder de 10°C zakt.

 

Als u watervlekken op het plafond of de muren ziet, is het tijd om te gaan zoeken. Houd bij hoe groot ze zijn en hoe snel ze zich verspreiden. U kunt proberen foto’s te nemen met uw telefoon om ze in de gaten te houden en deze door te sturen naar een dakdekker. De aanwezigheid van water is ook te ruiken aan de geur van schimmel of meeldauw.

 

2. Inspecteer de buitenkant van uw huis op tekenen van een dak lekkage

Buiten kunt u aanwijzingen van een lekkage dak opmerken. Doorgezakte of verkleurde binnenwelvingen en boeiboorden kunnen dan zichtbaar zijn. Als u op een veilige manier het dak op gaat, zult u merken dat bepaalde delen van het dak zacht of sponsachtig worden als u er gewicht op zet.

 

Dak lekken ontstaan meestal als gevolg van slecht weer, dus controleer uw kamer na een hevige storm.

 

3. Zoek de plaats van het lek en noteer het

De volgende stap is het vinden van de bron van het binnendringen van water nadat u hebt ontdekt dat uw dak lekt, door zowel de binnenkant als de buitenkant van uw huis te onderzoeken. Controleer de gemakkelijk bereikbare plaatsen voordat u het dak op gaat. Onderzoek uw zolder of kruipruimte op plassen, zachte plekken, schimmel, of andere indicatoren die wijzen op een dak lek.

 

Als u ervoor kiest het dak op te gaan, kijk dan “omhoog” van waar u druppelend water of vlekken aan de binnenkant ziet. Controleer vooral rond schoorstenen, dakkapellen en dak doorvoeren. Kijk uit naar ontbrekende dakshingles of gaten in de naden. Let ook op plekken die niet stevig aanvoelen onder uw voeten. Als u de oorzaak van het probleem heeft gevonden, til dan voorzichtig een paar dakshingles op om te kijken of er aanwijzingen zijn. U kunt verkleurd vilt of hout aantreffen, maar ook schimmel.

 

Als u het niet zeker weet, is het altijd een goed idee om een dakdekker in te schakelen voor hulp bij het lokaliseren en beoordelen van de bron van een lekkend dak.

 

4. Houd het dak lek tegen totdat er professionele hulp komt

Veel huiseigenaren vermijden het inschakelen van een aannemer om hun lekkende dak te repareren. Het kan enige tijd duren voordat een aannemer naar uw huis komt om een lekkend dak te repareren, vooral tijdens stormen of andere drukke periodes voor dak werkzaamheden. In de tussentijd, doe wat je kunt om uw woning zo droog mogelijk te houden.

 

Het is belangrijk om vocht te verwijderen zodra het verschijnt, omdat het extra schade kan veroorzaken. Verwijder het afval rond het gat in het dak en bevestig vervolgens een dekzeil als tijdelijke reparatie. Als de naden van ventilatieopeningen of dakranden kapot zijn, kan een kit worden gebruikt voor een kortetermijnoplossing. Als de ventilatieopeningen of dakranden later worden vernield, moeten ze worden vervangen.

 

Plaats ondertussen emmers in huis om druppels op te vangen en verwijder tapijten en meubels uit de directe omgeving. Gebruik een ventilator of een lucht ont vochtiger om het vochtgehalte en de kans op schimmelgroei te verminderen.

 

Zelfs als u van plan bent uw dak in de nabije toekomst te vervangen, mag u een lek niet negeren. Een dak lekkage kan snel duur worden en uw toekomstige dak vervanging op de lange termijn duurder maken.

 

5. Bel een dakdekker om uw probleem op te lossen

Een uitstekende verzorging van uw dak is een cruciaal onderdeel van het behoud van uw huis en de bescherming van uw investering op de lange termijn. Zelfs een klein waterlek op het dak kan uw eigendom en bezittingen beschadigen. Als u een daklek ontdekt, neem dan zo snel mogelijk contact op met een Dakdekker Almere om een afspraak te maken.