De term groene energie is al jaren populair op de energiemarkt. We maken langzamerhand de overstap naar groen verwarmen, groen koken, groen douchen, groen rijden en ga zo maar verder.
Voor veel mensen betekent het dat de stroom of het groen gas die zij afnemen op een duurzame, milieuvriendelijke manier is opgewekt. Energiemaatschappijen bieden al jaren dit ‘groene’ alternatief op het door kolencentrales opgewekte grijze stroom aan. Veel energieleveranciers beweren dat ze investeren in het opwekken van duurzame en milieuvriendelijke energie, maar hoe groen zijn ze werkelijk?
Fabel: groene stroom is andere stroom dan grijze stroom. (er zijn echter een paar uitzonderingen)
Grijze stroom in een groen jasje
Het spreekt veel Nederlandse consumenten aan om iets goeds te doen voor het milieu, dat blijkt wel uit het feit dat veel huishoudens de afgelopen jaren massaal zijn overgestapt op groene stroom. Ongeveer 70% van alle Nederlandse huishoudens koos in 2017 voor groene stroom, althans, dat dachten ze. In werkelijkheid wordt grijze stroom door veel bedrijven met een trucje verkocht als groene stroom, terwijl het gewoon in kolencentrales wordt opgewekt.
Feit: in 2017 was slechts 6,6% van het totale energieverbruik écht groen. (CBS)
Geen groene stroom maar sjoemelstroom
De consumentenbond heeft een aantal jaren geleden in samenwerking met Greenpeace en onderzoeksbureau SOMO een onderzoek gestart naar de oorsprong van de stroom en naar de investeringen van energiebedrijven in Nederland in duurzame en milieuvriendelijke manieren om energie op te wekken. Hieruit bleek al snel dat de groene stroom in Nederland helemaal niet zo groen was als gedacht. Er werd door veel bedrijven gesjoemeld met de oorsprong van de stroom.
De meeste stroom was op papier “geïmporteerde” groene stroom. Er blijken zelfs energieleveranciers te zijn die beweren milieubewust en ‘groen’ bezig te zijn, terwijl hun investeringen hoofdzakelijk gedaan worden in kolencentrales en kerncentrales.
Fabel: groene stroom is stroom die op een milieuvriendelijke manier is opgewekt.
De oorsprong van groene stroom
In Nederland wordt de oorsprong van de stroom gecontroleerd door een certificeringsbedrijf genaamd CertiQ. Zij verstrekken voor elke megawattuur (MWh) dat door een groene energiebron geproduceerd wordt een “Garantie van Oorsprong”, oftewel GvO aan de energieleverancier. Veel energiemaatschappijen kopen GvO’s uit het buitenland op en verbinden deze aan hun eigen grijze stroom, zodat ze op papier groene stroom leveren.
Met name van de Scandinavische landen worden certificaten gekocht door Nederlandse energieleveranciers. Er wordt bijvoorbeeld in Noorwegen al tientallen jaren groene stroom opgewekt met enorme waterkrachtcentrales. Het overschot aan groene certificaten wordt aan Nederlandse bedrijven verkocht, die vervolgens beweren dat zij groene stroom leveren. In werkelijkheid gebeurt er niets anders dan een goocheltruc met papieren certificaten.
Controleer de bron en investeringen van je energieleverancier
Er zijn gelukkig wel een aantal bedrijven in Nederland die échte groene stroom en écht groen gas leveren, opgewekt uit duurzame energiebronnen. Zo leveren Vandebron en Greenchoice bijvoorbeeld energie die afkomstig is uit duurzame energiebronnen van Nederlandse bodem.
Kijk daarnaast ook eens op Vergroenjegas.nl. Vergroenjegas is hét groengasplatform van Nederland waar je direct jouw groene gas koopt van de boer of afvalverwerker. Transparant en eerlijk. Precies zoals het zou moeten zijn.
Comments are disabled for this post.