Het zijn lastige tijden voor winkeliers. De ene na de andere grote keten verdwijnt uit het straatbeeld, en ook onafhankelijke winkeliers hebben het behoorlijk moeilijk. Toch zijn er ondertussen ook heel wat succesverhalen te vertellen. Bevlogen winkeliers die precies dat weten te bieden waar de klant naar op zoek is. Het is hard werken, maar er zijn gelukkig nog steeds genoeg manieren om jouw winkel op te laten vallen en een succes te maken.

 

De basis moet goed zijn

 

Als je een nieuwe winkel start, of een bestaande winkel flink onder handen wilt nemen om succesvol te worden of te blijven, is het belangrijk om goed naar de basis te kijken. Een goed pand op een prettige locatie, waar je doelgroep veel te vinden is of waarvoor zij bereid zijn een stukje om te reizen. Je pand hoeft niet per se in een drukke winkelstraat te zitten of een enorm aantal vierkante meters te beslaan. Kijk wat bij jou past, bij jouw winkel en bij jouw klanten en doe goed onderzoek voor je een locatie uitkiest.

 

Heb je de perfecte plek gevonden? Dan wordt het tijd om je pand om te toveren tot de winkel die jij voor ogen hebt. Denk ook daarbij weer goed aan je klanten: wat vinden zij prettig? En hoe kun je direct bij binnenkomst uitstralen waar jouw winkel voor staat? Zorg dat je kiest voor een sfeer die past bij de artikelen die je verkoopt; de inrichting van een broodjeszaak is tenslotte compleet anders dan die van een opticien. Natuurlijk mag er qua sfeer best wat overlap in zitten, en kan het goed zijn om het qua inrichting anders aan te pakken dan je concurrenten, maar je winkel moet nog wel als zodanig herkenbaar zijn.

 

Opgeruimd

 

Een opgeruimde winkel is ontzettend belangrijk. Niemand voelt zich prettig als het een rotzooitje is. Daarnaast geeft een hoop troep je winkel een armoedige uitstraling, en hebben je klanten al snel het gevoel dat zij in een discounter terecht zijn gekomen. Zet niet meer spullen in je winkel neer dan strikt noodzakelijk is, en zorg dat je voorraden netjes zijn opgeborgen. Dat kan deels in het magazijn zijn, maar natuurlijk ook in de winkel: zolang het maar netjes blijft. Wil je je winkel een sfeervolle, warme uitstraling geven? Dan zijn houten rekken ideaal om de boel niet alleen netjes te houden, maar ook meteen een stukje sfeer aan de ruimte te geven. Ga je meer voor een industriële look dan zijn metalen rekken of kasten natuurlijk meer geschikt.