Er zijn aanwijzingen dat in de prehistorie al gebruik werd gemaakt van voetballen, dit waren toen ronde stenen. Tegenwoordig is de voetbal steeds verder ontwikkeld, van linnen gevuld met stro, of hooi, haar of een ander materiaal, tot aan een blaas gevuld met graan. Die laatste had als voordeel dat deze goed stuiterde. Tegenwoordig heb je vele male kwalitatievere ballen, zoals de professionele Derbystar voetbal lijn, met de derbystar brillant TT in het assortiment.

 

Vroeger, rond 1.900, werden de voetballen van leer gemaakt, dit had als nadeel dat ze nooit helemaal rond waren en zwaarder werden als er in vochtig weer werd gespeeld. Tegenwoordig kan een voetbal wel uit vijf verschillende materialen bestaan.

 

Om een bal te maken worden er eerst 32 kleine stukjes gesneden uit het materiaal. Deze worden in de vorm van een honingraad gesneden en liggen allemaal tegen elkaar aan. Het belangrijkste is om al deze stukjes goed tegen elkaar aan te naaien, er kan hier wel 20 meter garen voor worden gebruikt!

 

Eigenlijk wordt de bal binnenstebuiten aan elkaar genaaid. Als het laatste stukje er in moet worden genaaid wordt de bal binnenstebuiten gekeerd. Daarna wordt de binnen bal en het ventiel geplaatst. Het laatste stukje wordt er in genaaid en de bal wordt opgepompt, en je hebt een perfecte voetbal!

 

derbystar_brillant_tt_gold-wit