Dit artikel gaat over het samengaan van vloerverwarming met een gietvloer. Waarom is gietvloer vloerverwarming een goede optie? Voor de volledigheid gaan we echter eerst kort op vloerverwarming en gietvloeren.

 

Vloerverwarming

Zoals de naam al aangeeft, warmt vloerverwarming de vloer op, die vervolgens de warmte afgeeft aan de lucht en alles wat met de vloer in aanraking komt. Er zijn twee systemen, namelijk elektrische verwarming en met warm water. In het laatst geval gebruik je de CV-installatie, als je die hebt. Elektrische verwarming sluit je aan op het lichtnet. De elektrische stroom gaat door stroomdraden in dunne matjes. De draden worden warm door de elektrische weerstand die ze hebben. In het geval van warm water gaat dat door leidingen, die zo warm worden. De temperatuur van een vloerverwarmingssysteem is minder dan 55 °C.

 

Gietvloer

Ook in dit geval zegt de naam al heel veel. Ook de naam betonlook vloer wordt gebruikt, vanwege het uiterlijk. In het geval van een betonlook vloer wordt een materiaal over een dragende vloer uitgegoten. Dat materiaal wordt vervolgens hard en vormt zo dan een gesloten vloer. Voordelen van een betonlook vloer zijn dat ze gemakkelijk zijn schoon te maken en te onderhouden, en een goede slijtvastheid en brandveiligheid hebben. Diverse materialen worden gebruikt, met uiteenlopende eigenschappen. Een betonlook vloer is erg dun en enigszins elastisch. Daardoor zal dit type vloer niet gauw scheuren door warmte. Niet alle typen betonlook vloeren zijn echter even goed geschikt voor gietvloer vloerverwarming.

 

De combinatie vloerverwarming met betonlook vloer

De aanleg van vloerverwarming kan prima worden gecombineerd met het gieten van een betonlook vloer. Beide kunnen heel goed door hetzelfde bedrijf worden gedaan. Omdat een betonlook vloer dun is, wordt die snel warm en wordt de warmte ook heel goed verspreid. Zo worden alle delen van de ruimte in gelijke mate verwarmd. Een stenen vloer of een tapijt bijvoorbeeld warmen minder snel op. Daardoor gaat energie verloren. Door de moderne uitstraling van de vloer past het ook beter, als er geen radiatoren zijn.

 

Welke betonlook vloer wel en welke niet

Zoals gezegd, is niet elk type betonlook vloer even geschikt voor vloerverwarming. Een polyurethaan (PU) vloer is prima te gebruiken met vloerverwarming. Zo’n vloer is elastisch en scheurt niet zo snel. Steentapijt of troffelvloer is het beste voor vloerverwarming. Door de structuur ervan biedt het een goede balans tussen isolatie en doorlatendheid. Het energieverbruik is dan ook relatief gering. Epoxy vloeren zijn populair, maar helaas wat minder geschikt voor vloerverwarming. Er bestaan meer typen vloeren en doe daarom altijd navraag of een type geschikt is.

 

Lees hier waarom vloerverwarming goed samen gaat met een gietvloer