Wanneer u voordelig uit wilt zijn, maar wel op zoek bent naar schakelmateriaal van de hoogste kwaliteit om uw interieur helemaal af te maken, dan leest u in dit artikel alles wat u dient te weten. Voor iedereen die weet wat er nodig is, is schakelmateriaal te vinden zonder onnodig advies, maar ook zonder alles over schakelmateriaal te weten. Voor de beginnende doe-het-zelver geven we hierbij de belangrijkst informatie mee zodat ook hij eenvoudig en snel aan de slag kan gaan.

 

Schakelmateriaal, de onderdelen en opbouw

Voordat u aan de slag kunt gaan met het maken van verschillende kleurcombinaties of een bepaald design, is het meer van belang om te weten hoe een schakelaar is opgebouwd. U dient onder andere te weten welke onderdelen u nodig heeft. Schakelmateriaal bestaat uit een combinatie van een basiselement, een afdekking en het afdekraam. Inbouw schakelmateriaal begint altijd met het onderdeel dat in de muur wordt bevestigd, het basiselement. Dit kan een wisselschakelaar, serieschakelaar of een ander soort basiselement zijn, maar deze is ook bepalend voor het soort afdekking dat hierbij hoort. Zo kunt u denken aan een lichtschakelaar, dimmer of een stopcontact met USB. Wanneer inbouw schakelmateriaal plaatsen niet mogelijk is dan is er opbouw schakelmateriaal te koop. Niet alleen zijn de standaard lichtschakelaars en stopcontacten beschikbaar, er zijn onder andere ook trekschakelaars voor zowel opbouw als inbouw toepassingen verkrijgbaar. Of is een combinatie stopcontact met schakelaar, een jaloezieschakelaars of een dimmer een betere oplossing voor uw situatie?

 

Schakelmateriaal uitkiezen

U kunt voordelig uw interieur een nieuwe, frisse look geven met schakelmateriaal dat bij uw toepassing hoort. Onderdelen van het schakelmateriaal worden ook los verkocht, zodat u de schakelaar kan samenstellen zoals u hem zelf het liefst wilt hebben. Wilt u het afdekraam in een andere kleur dan de schakelwip? Ook dat is mogelijk! Bij het los kopen van onderdelen is het wel van belang te weten welke onderdelen u precies nodig heeft. Let daarbij ook op dat het merk. Het merk van het basiselement bepaalt namelijk welk merk schakelmateriaal u hier overheen kunt plaatsen. Daarnaast dient het combineren van onderdelen veelal binnen de serie schakelaars gedaan te worden om de juiste pasvorm te garanderen. Voor een nieuwe inrichting gebeurt dit veelal op basis van het uiterlijk, ofwel het design van de schakelaar. Bij een uitbreiding aan de woning of ter vervanging van bestaand materiaal wordt vaak gekeken naar de merken die men al in huis heeft om bijbehorend schakelmateriaal aan te schaffen.

 

De merken, het type en de kleurkeuze

Schakelmateriaal is in verschillende topmerken verkrijgbaar, denk aan merken als GIRA, Busch-Jaeger, Berker, JUNG en Schneider Merten. Deze zijn allen voorzien van kwaliteitskeurmerken en beveiligingen, zodat u verzekerd bent van een goed en duurzaam product. Ieder merk biedt zowel strakke als meer speelse designs aan. Nadat u het merk en model schakelmateriaal heeft uitgekozen dat u graag in huis wilt hebben, heeft u de keuze uit een aantal kleuren. Bij de technische specificaties van het schakelmateriaal wordt veelal een RAL-nummer benoemd. U kunt hierdoor beter inschatten of de gekozen kleur zal passen bij uw overige interieur. Naast witte en zwarte schakelaars en stopcontacten, is er ook schakelmateriaal met een andere soort afwerking, zoals messing, antraciet of chroom te koop.