Wanneer je naar de sportschool gaat zul je vast bekend zijn met de volgende termen: bulken en cutten. Maar wat houden deze begrippen nou eigenlijk in? Het heeft te maken met het aantal calorieën dat je op een dag binnenkrijgt. In deze blog lees je wat bulken en cutten en is en waarom deze techniek kan helpen bij de opbouw van spieren.

 

Bulken en cutten uitgelegd

Kort gezegd is bulken te veel calorieën binnenkrijgen en cutten te weinig calorieën binnenkrijgen. Dit staat gelijk aan aankomen en afvallen. Deze levensstijl wordt gebruikt voor spieropbouw door mensen die serieus bezig zijn met krachttraining. Bulken betekent letterlijk massa of omvang. Bij bulken gaat het om het vergroten van lichaamsmassa. Door dagelijks 200 tot 500 calorieën boven jouw dagelijkse calorieënbehoefte te zitten kom je geleidelijk aan. Door het aankomen kan er meer spiermassa opgebouwd worden. Tijdens het bulken kom je echter ook vet aan. Het is belangrijk wekelijks op de weegschaal te gaan staan om progressie bij te houden en eventueel bij te sturen wanneer je te veel of te weinig aankomt.

 

Tijdens het cutten ga je weer afvallen. Het tijdens de bulk opgebouwde vet gaat hierbij weer weg.

Calorieën bijhouden Door dagelijks 200 tot 500 calorieën onder jouw dagelijkse calorieënbehoefte te zitten val je geleidelijk af. Tijdens het cutten is het belangrijk eetmomenten goed over de dag te verspreiden zodat afbraak van spieren voorkomen wordt. Ook is het natuurlijk belangrijk gezond en gevarieerd te eten om genoeg energie te hebben voor de dag. Ook bij cutten is het belangrijk wekelijks op de weegschaal te gaan staan om progressie bij te houden en eventueel bij te sturen wanneer je te veel of te weinig afvalt. Na een bulk en cut heb je meer spiermassa opgebouwd dan wanneer je dit niet zou doen.

 

Voordat je kunt gaan cutten en bulken moet je weten wat jouw dagelijkse calorieënbehoefte is. Op het internet zijn er tal van tools die aan de hand van jouw lengte, leeftijd en gewicht kunnen achterhalen hoe veel calorieën jij op dagelijkse basis nodig hebt. Vanuit hier kun je het bulk- en cut aantal berekenen. Bedenk wel: hoe langer de bulk periode, hoe langer je zult moeten cutten. Wanneer je meer wilt eten in een cut kun je extra cardio toevoegen aan je training om meer calorieën in te kunnen nemen.

 

Calorieën bijhouden

Tijdens het bulken en cutten houd je je dagelijks bezig met het bijhouden van het aantal calorieën dat je binnenkrijgt. Deze calorieëntabel (Kalorientabelle) van Yopedo is daarvoor een handige tool. In de calorieëntabel kan gemakkelijk gezocht worden naar alle levensmiddelen. De tabel toont vervolgens onder andere het aantal calorieën, eiwitten, vet en koolhydraten. Zo wordt het bijhouden van de calorie inname op dagelijkse basis een eitje (151 kcal).