In de bouwwereld is de spiltrap een bekende soort trap. Je ziet de spiltrap in (grote) gebouwen of aan de buitenkant van gebouwen, waar ze vaak als noodtrap dienen. Wellicht ben je wel eens in een gemeentehuis of een overheidsgebouw geweest, daar zie je vaak spiltrappen. Wat zijn ze groot en indrukwekkend dan he? Maar het kan ook zijn dat je helemaal geen oog hebt voor trappen en dat je jezelf afvraagt wat een spiltrap nu eigenlijk is. Nou, dat zullen we je even uitleggen. Ook vertellen we je waarom een spiltrap aan een bouwbesluit moet voldoen, want dat is immers de titel van dit artikel.

Wat is een spiltrap precies?

Een spiltrap is een trap die draait om een spil heen. Je kunt de spil zien als een staander (vaak een paal) waar de trap dus omheen draait. De spiltrap wordt dan ook al gauw een wentel- of draaitrap genoemd. Spiltrappen kun je zowel in huizen als gebouwen zien. Voor sommige interieurs kan het namelijk prachtig zijn om een spiltrap op te nemen.

 

Het bouwbesluit

Zoals gezegd komt er bij een spiltrap een bouwbesluit kijken. Als je bekend bent in de bouwbranche, dan zal je ongetwijfeld weten wat een bouwbesluit is. Als je nog niet zo bekend bent met de bouwwereld dan zullen we je even uitleggen wat een bouwbesluit is.

 

In het bouwbesluit zijn voorschriften opgenomen waaraan de spiltrap moet voldoen. Denk hierbij aan veiligheid, milieu en bruikbaarheid. Het doel daarvan is om de samenhang binnen de bouwregelgeving te vergroten. Het bouwbesluit is tot stand gekomen na overleg met de bouwwereld (bedrijven) en de overheid. Ook de gemeenten zijn betrokken.

 

Bij het ontwikkelen van spiltrappen moet er dus rekening gehouden worden met het bouwbesluit. Als je spiltrappen nodig hebt, is het aan te raden om te kiezen voor een bedrijf dat gespecialiseerd is in spiltrappen en weet heeft van het spiltrap bouwbesluit.