De bouwsector heeft tijd jaar in de crisis gezeten en dat was een zware periode. Door de kredietcrisis werden er geen nieuwe huizen meer gebouwd en lieten consumenten hun eigen huis ook niet meer verbouwen. Onzekere periodes vragen tenslotte om voorzichtigheid en dan ligt de prioriteit niet bij het huis verbouwen. Door deze onzekerheid werden opleidingen tot bouwvakker minder populair, waardoor er nu maar weinig mensen zijn die de vakkennis hebben.

 

Maar na tien jaar crisis is de bouwsector uit het diepe dal geklommen, en hoe? Van alle vakmanschappen in de bouw staan er in heel het land duizenden vacatures open. Denk bijvoorbeeld aan schilder vacatures, loodgieter vacatures, metselaar vacatures en vloerenlegger vacatures. Je kan het zo gek niet bedenken met beroepen in de bouw of er zijn wel mensen voor nodig. Vele bedrijven geven aan wachttijden te hebben van soms wel meer dan drie maanden. Drie maanden zitten ze gewoon volgeboekt met allerlei klussen en daarna wordt jouw probleem pas verholpen. Behoorlijk lastig als je een lekkend dak hebt en er zijn geen dakdekkers beschikbaar om jouw dak te repareren.

Het tekort aan man- en vrouwkracht is niet zo snel op te lossen. In de bouw gaat het om beroepen waarbij echt een praktijkgerichte opleiding aan vooraf is gegaan. Hier geldt letterlijk, oefening baart kunst, maar die oefening moet je wel eerst op de juiste manier aangeleerd zijn. Daarom is het belangrijk de komende jaren de verschillende praktijkgerichte en technische opleidingen te promoten en weer populair te maken. Voorlopig zijn het gouden tijden voor de huidige bouwvakkers, maar het is wel de bedoeling dat de vraag en aanbod weer meer op elkaar afgestemd zijn. Daarom zijn er een stuk meer aanbieders nodig voor de hoge vraag.

 

De bouwsector is erg gevoelig voor de stand van de economie. Wanneer het slecht gaat met de economie dan voelt de bouwsector de klappen als eerste, maar wanneer het beter gaat zal de bouwsector hier ook snel van profiteren. Nu het weer goed gaat met de economie gaat het ook goed met de bouwsector. Zo goed dat er een tekort is aan personeel. Belangrijk is dat deze sector weer populair wordt onder jongeren om zo het tekort in de toekomst te dichten.