Bent u ook zo toe aan een waterontkalker? Zit er teveel kalk in uw water en ziet u dat nadrukkelijk terug in kalkaanslag en voelt uw was harder aan? Merkt u ook aan huid en haar dat uw leidingwater wat aan de harde kant is? Dan wordt het inderdaad de hoogste tijd een waterontkalker aan te schaffen. Zo krijgt kalkaanslag net langer de kans en voelt uw was, uw huid en ook uw haar voortaan veel zachter aan.
Wat doet een waterontkalker precies?
Duitse Hardheid is de aanduiding die gebruikt wordt om de mate van kalk in uw leidingwater aan te geven. Het cijfer dat er aan gekoppeld wordt, wordt weergegeven met de afkorting odH. In Nederland ligt die hardheid vaak zo rond de 8 odH. Dat is een relatief hoge waarde die duidt op een hoge mate van kalk, calcium en magnesium, in het leidingwater. Met een waterontkalker, de naam zegt het al, worden water en kalk gescheiden. Kalkafzetting wordt zo voorkomen en u krijgt dus de beschikking over veel zachter leidingwater voortaan.
Meer dan het vullen van het zoutbakje hoeft u overigens niet te doen
Als u kiest voor waterontkalker installeren dan is het overigens wel goed om iets van de waterontharder werking te weten. Grotendeels verantwoordelijk voor het verwijderen van kalk uit uw leidingwater is kunsthars dat in heel kleine en heel harde bolletjes gebruikt wordt. Kunsthars bindt de kalk in uw water aan zich, waardoor het water snel veel zachter wordt. Ionenuitwisseling is de vakterm de voor dit proces gebruikt wordt. Als u eenmaal de beschikking heeft over een waterontkalker, dan bent u in elk geval niet veel tijd kwijt voor het onderhoud, want meer dan het periodiek bijvullen van zout hoeft u niet te doen.
Na verloop van tijd is de ontkalker toe aan een goede reiniging met pekelwater
Zout is nodig om de waterontkalker te regenereren, iets dat niets meer of minder betekent dat het reinigen van de ontkalker van uw leidingwater. Op een bepaald moment raakt het kunsthars vol en verzadigd. Is dat het geval dan moeten ze gereinigd worden en dat gebeurt met een spoeling van pekelwater. Vandaar dat u dus zout dient bij te vullen. Het reinigingsproces van de waterontkalker gaat verder automatisch, daar heft u zelf verder dus helemaal niets aan te doen. Zorg alleen dat het zoutbakje voldoende gevuld is, dan zal de ontkalker steeds zijn werk blijven doen. Overigens zal de reiniging zo ongeveer twee keer per maand plaatsvinden. Dit is echter wel sterk afhankelijk van factoren als uw waterverbruik, de hardheid van het water en het beschikbare harsvolume.
Afvalwater wordt in geconcentreerde vorm via het riool afgevoerd
Het afvalwater dat door reiniging van de waterontkalker ontstaat wordt in geconcentreerde vorm via het riool afgevoerd. Het kleine beetje natrium dat bij het gehele proces vrijkomt, proef en ruikt u overigens in het geheel niet. Schadelijk is dat evenmin. Overigens wordt de waterontkalker ook wel waterontharder genoemd. Want ontharden is precies wat de ontkalker doet.
Kijk voor meer informatie over waterontkalker op www.mooiwater.nl.
Comments are disabled for this post.