Voorheen kampte veel arbeiders in de bouw met een rolstelling die niet juist werden opgebouwd. Vanaf 1 januari 2018 zijn hier grote veranderingen in gekomen om zodat er veiliger gewerkt kan worden met stellingen. Dit heeft mede te maken met dat valongevallen de meeste voorkomende ongevallen in de bouw zijn.

Veilig werken op hoogte

Vele mensen zien het werken met een rolstelling op zich al als veilig. Dit komt mede doordat de kans op vallen al kleiner is dan wanneer je werkt met een ladder. Het is echter wel belangrijk dat er vervolgens veilig wordt omgegaan met een rolstelling. Wanneer een rolstelling niet op de juiste manier wordt opgesteld of gemonteerd kan dit ernstige gevolgen hebben.

Rolstelling controleren

Na het kopen van een rolstelling kan deze zowel voor buiten als voor binnen worden gebruikt. Binnen kan een rolstelling tot wel 8m. worden opgebouwd en buiten zelfs tot wel 12 m. hoogte. Wil je zeker weten dat jouw rolstelling voldoet aan de veiligheidseisen? Dat kun je controleren door de Europese norm van rolstelling te volgen. Dit is de NEN EN 1004. In deze norm worden de materialen, belasting, afmetingen en prestatie eisen van de rolstelling beschreven. Wanneer er wordt voldaan aan deze norm kun je concluderen dat de rolstelling goed is opgebouwd en je vervolgens ook veilig erop kunt gaan werken.

Wat is volgens de wet verplicht?

In het Arbobesluit staan verplichtingen omtrent de technische constructie en steigerdocumenten beschreven. Zo staat er ook in dat enkel mensen die een bepaalde opleiding hebben een stelling mogen opbouwen. Daarbij is vanaf 1 januari 2018 ook verplicht om met een valbeveiliging te werken. Dit kan zijn in de vorm van randbeveiliging die zich bevindt ter hoogte van je heup. Vervolgens moet ook de belasting goed worden gecontroleerd. Zo is het op een rolsteiger niet mogelijk om materialen zoals stenen op te stapelen. Dit kun je gemakkelijk terugvinden in de bijbehorende steigerdocumenten. Weet je zelf niet precies wat nu wel of niet mag? Het is ook mogelijk om contact op te nemen met de daarvoor toegewezen veiligheidsspecialisten.