Een ventilatierooster zorgt voor het toevoeren of het afvoeren van lucht. Voor beide toepassingen zijn verschillende ventilatieroosters verkrijgbaar. In elk huis is vocht aanwezig. Alleen door goed te ventileren kan dit vocht de woning verlaten. Het is daarom belangrijk dat de afzuiging in bijvoorbeeld de badkamer, keuken en toilet goed functioneert. Voor frisse en gezonde lucht in huis moet er constant luchtverversing plaatsvinden in de woning.

 

Diverse ventilatieroosters

Een ventilatierozet bijvoorbeeld zorgt voor de luchttoevoer en voor de luchtafvoer binnen in het huis. Deze ventilatieroosters zijn bijvoorbeeld toe te passen in keukens en badkamers. Ventilatierozetten zijn in de meeste gevallen ook afsluitbaar. Een ander soort ventilatierooster is het schoepenrooster. Schoepenroosters zijn geschikt om op een eenvoudige en goedkope manier ventilatiekanalen te dichten of af te dekken. Luchtventielen worden bijvoorbeeld weer gebruikt voor de toevoer en afvoer van lucht in een ventilatiesysteem. Lamellenroosters zijn geschikt voor het afvoeren van lucht via een mechanisch ventilatiesysteem. De standaard luchtroosters hebben geen mechanisch aangedreven techniek waardoor er zowel lucht naar binnen als naar buiten gaat. Het kleprooster, ook een veel gebruikt ventilatierooster, wordt toegepast voor het afvoeren van lucht naar buiten en het bolrooster is weer geschikt voor zowel aan en toevoer van lucht.

 

De verschillende materialen waar ventilatieroosters van gemaakt worden

Ventilatieroosters kunnen gemaakt worden van kunststof, roestvaststaal, aluminium, galfan of zink-magnesium. Meestal zijn de diverse roosters in verschillende materialen verkrijgbaar. Kunststof ventilatieroosters komen het meest voor. Deze zijn stevig en hebben een lange levensduur. Roestvaststaal is ook een veel toegepaste materiaalsoort bij ventilatiemiddelen. Aluminium is bij het maken van ventilatieproducten erg populair omdat het licht is en tevens corrosie bestendig is. Ventilatieroosters gemaakt van galfan hebben een bedekking van 95 % zink en 5% aluminium op het staal. Zink-magnesium heeft een deklaag van zink en aluminium boven op het staal.

 

Welke kleur of materiaal is geschikt voor de toepassing die ik wens?

Qua toepassing kun je elk van deze materialen goed gebruiken, het is meer een kwestie van smaak. De keuze van ventilatieroosters zal een grote impact hebben op de uitstraling van de ruimte. De meest gebruikte roosters zijn rond maar ook vierkante afdekroosters zijn perfect mogelijk. Als kleur wordt veelvuldig gekozen voor wit, zeker als de ventilatie in een witte muur zit. Heb je een woning met industrieel karakter? Dan kunnen de ventilatieroosters ook bijdragen tot de sfeer van het interieur. In dergelijke woningen wordt daarom ook vaak gekozen voor een natuurlijke afwerking in roestvaststaal. Topmerken op het gebied van ventilatieroosters zijn Weckx, Storax, Gavo, Interland en GB.

 

Hoe plaats je ventilatieroosters en waar moet je op letten?

 

Bij het kopen en plaatsen van ventilatieroosters is het handig om de aansluitdiameter te weten. Het is namelijk noodzaak dat het ventilatierooster goed aansluit op de buis. Dit komt de functie van het toevoeren en afvoeren van lucht zeker ten goede.

 

Ventilatie is anders dan tocht

Door het gebruiken van ventilatieroosters ontstaat er geen tocht. Tocht in huis is wel erg vervelend en ontstaat door spleten tussen deurkieren en ramen. Om tocht te weren kunt u het beste tochtstrips plaatsen.