Om je kachel mooi te laten branden is goed haardhout zeer belangrijk. Om de kachel aan te steken kan je het best beginnen met een zachtere soort hout. Dit hout zal gemakkelijk vlam vatten en je hebt snel warmte in de kachel. Als het aanmaakhout goed brand kan je er hardere soorten hout op leggen. Gebruik nooit hout van een dennen of spar soort, deze bevatten namelijk hars. Dit heeft twee nadelen, hars vonkt heel erg en de roet die er afkomt, klontert in je schoorsteen vast. Hierdoor zal je vaker je schoorsteen moeten vegen.

 

Hieronder kan je een opsomming van verschillende soorten hout zien. Dit zijn meest gebruikte soorten hout in een (open)haard.

 

Berk, heeft een droogtijd van ongeveer 1.5 jaar. Van deze houtsoort komt veel warmte af bij verbranding. Wel verbrandt deze houtsoort erg snel, is goed te gebruiken als aanmaakhout.

 

Eik, droogtijd van ongeveer 2 jaar onafgedekt en 2 jaar afgedekt. Eik is eigenlijk een van de beste houtsoorten voor in de kachel. Heeft een geleide warmte afgifte en brand zeer lang. De beste manier is om hem eerst 2 jaar op stam te laten drogen en daarna nog 2 jaar gekloofd.

 

Beuk, deze houtsoort moet ongeveer 2 jaar drogen. Dit hout is prima geschikt voor brandhout. Het komt namelijk veel voor in Nederland en droogt relatief snel. Wel is het aan te raden het snel en droog op te slaan na het kloven. Deze houtsoort rot namelijk vrij snel en dan neemt het warmt gevend vermogen snel terug.