Als er een lamp in huis kapot is gegaan, is het natuurlijk belangrijk om hem zo snel mogelijk te vervangen. Voor de een is dat echter eenvoudiger dan voor de ander. Gelukkig valt het vervangen van een lamp reuze mee! In dit artikel leggen we precies uit hoe je een lamp vervangt, zodat je binnen een mum van tijd weer een goedverlicht huis hebt.

 

Voor je begint: haal de juiste spullen in huis

Voordat je aan de slag kunt is het natuurlijk belangrijk dat je de juiste materialen bij de hand hebt. Een van de belangrijkste zaken bij het vervangen van de lamp zijn de fittingen. Je kunt de juiste fittingen kopen bij een elektronicawinkel, maar als je weinig tijd hebt kun je ook fittingen online bestellen. Zoek van tevoren goed uit welke fitting jouw lamp nodig heeft. Daarnaast is het ook belangrijk om een geïsoleerde schroevendraaier te hebben, zodat je veilig te werk kunt gaan. Ook een striptang kan van pas komen.

 

Stap 1: zet de stroom uit

Om ongelukken te voorkomen, is het belangrijk dat je altijd de stroom uitzet wanneer je met elektriciteit werkt. Als je niet bij de meterkast kunt komen, kun je ook simpelweg de stekker uit het stopcontact halen. Zo neem je het zekere voor het onzekere.

 

Stap 2: verwijder de oude lamp

Als tweede stap verwijder je de oude lamp. De meeste lampen kun je eenvoudig verwijderen door de fitting los te draaien of de klem die bij de fitting hoort los te maken. Zorg ervoor dat je bij deze stap op een stabiele ladder of trap staat.

 

Stap 3: controleer de fitting

Voordat je de nieuwe lamp installeert, is het belangrijk om te controleren of de fitting schoon is. Het is belangrijk dat er geen stof of roest in de fitting zit. Als dat wel het geval is, kun je de lamp schoonmaken met een doek.

 

Stap 4: installeer de nieuwe lamp

Vervolgens is het tijd om de nieuwe lamp te installeren. Draai de nieuwe lamp in de fitting of bevestig de pinnen van de fitting op de juiste manier. Zorg ervoor dat de lamp goed vastzit voordat je de lamp gaat testen.

 

Stap 5: test de lamp

Als laatste kun je de lamp testen. Zet de stroom weer aan en kijk of de lamp werkt. Als het licht goed fel is en geen gekkigheden vertoont, is alles in orde.