Werk je in de bouw? Dan komt het begrip faalkosten je vast bekend voor. Faalkosten zijn kosten die je kunt en wilt voorkomen. Daar lees je in dit artikel meer over. We vertellen je wat faalkosten precies zijn, waar de oorzaken hem in zitten en hoe je de faalkosten kunt voorkomen.

Voor het voorkomen is goede communicatie essentieel. Daarnaast zijn heldere afspraken, is een gestructureerde werkwijze en evaluatie erg belangrijk. Je kunt ook faalkosten voorkomen met software van AFAS. Genoeg opties dus. Lees snel verder voor meer informatie.

 

Faalkosten in de bouw en de oorzaken

Faalkosten zijn kosten die voortkomen uit fouten in de bouw die voorkomen hadden kunnen worden. Tijdens de uitvoering van bouwprojecten wordt er een fout gemaakt die niet nodig was. Het kan zijn dat de kwaliteit van het werk niet voldoende is, dat er op een manier niet aan de verwachtingen wordt voldaan of dat het werk niet op tijd is afgeleverd.

Over het algemeen kan de fout zitten in het afgeleverde werk of product. Of kan het zo zijn dat er tekortkomingen zijn waardoor extra werk nodig is. Vaak zit de fout hem al in een stuk communicatie. Als het voor beide partijen helder is wat de opdracht of afspraak is, komen faalkosten minder vaak voor.

 

Om de fout te compenseren komen er vaak kosten om de hoek kijken. Zo kan het zijn dat de fout moet worden hersteld met reparaties, dat schade moet worden vergoed of dat werkzaamheden opnieuw moeten worden uitgevoerd. Die extra kosten zit je niet op te wachten. Daarom is het slim om te kijken hoe je faalkosten kunt voorkomen.

 

Faalkosten in de bouw voorkomen

Faalkosten kunnen voorkomen worden. Daarom is het zeker de moeite waard om daar eens wat aandacht aan te besteden. Het begint allemaal bij heldere communicatie. Communicatie over de opdracht, benodigdheden en verwachtingen is van groot belang voor het voorkomen van de faalkosten.

 

Maak daarnaast duidelijke afspraken en ga op een gestructureerde manier aan het werk. Werk desnoods met checklists, bepaal prioriteiten of baken af wat je sowieso gedaan moet hebben. Software kan bovendien ook veel handige oplossingen bieden. Op meerdere manieren reduceer je zo de hoeveelheid faalkosten.