Een multimeter of universeelmeter is een elektrisch meetinstrument dat meerdere meetfuncties in één apparaat combineert. Denk bijvoorbeeld aan het meten van spanning, stroomsterkte én weerstand. Met een multimeter kunnen eenvoudig fouten in de energievoorziening opgespoord worden. Dat is uiteraard handig in allerlei situaties en bedrijfstakken, bijvoorbeeld de bouw, autobedrijven, ziekenhuizen en vele andere. Ook als je het leuk vindt om zelf aan je auto of je huis te klussen, kan een multimeter erg handig zijn. Wat kun je er allemaal mee doen? En: waar koop je nu een goede multimeter?

 

multimeter

 

Wat kan een multimeter?

Uitgebreide meters kunnen een grote hoeveelheid verschillende waarden meten, zoals capaciteit, zelfinductie, frequentie, temperatuur, de doorlaatspanning van een diode en de stroomversterkingsfactor van een transistor. Ook is vaak een verbindingstester aanwezig, die een geluidssignaal geeft als indicatie wanneer een verbinding tot stand komt. Het is een onmisbaar hulpmiddel om circuits te diagnosticeren, om inzicht te krijgen in elektronische ontwerpen en zelfs om een batterij te testen.

 

Een multimeter bestaat uit drie delen:
• LCD display
• Selectieknop
• Poorten
Het scherm heeft meestal vier cijfers om de gemeten waarde weer te geven. Ook bestaat de mogelijkheid om een minteken weer te geven. Sommige multimeters hebben zelfs verlichte displays voor een beter zicht als er weinig licht is. Met de selectieknop kunt u instellen welke dingen u wilt meten, zoals als milliampère stroom, spanning en weerstand. Aan de poorten sluit u de te meten materialen of apparaten aan.

 

Welk merk multimeter?

De prijzen van multimeters kunnen sterk variëren. De goedkoopste modellen kosten ongeveer €10, terwijl de meest geavanceerde meters wel € 1000 of meer kunnen kosten. Afhankelijk van uw wensen en uw budget is het dus handig om eens goed rond te kijken voordat u een multimeter aanschaft. Belangrijk bij de keuze van een multimeter zijn met name nauwkeurigheid, betrouwbaarheid en veiligheid bij het meten van hogere voltages. De meeste multimeters op de markt voldoen aan deze eisen. Zoekt u een simpele multimeter waarmee u enkele belangrijke functies kunt testen, dan zijn Perel of Silverline goede keuzes. Voor 10 tot 50 euro heeft u een handzame en betrouwbare multiemeter voor AC-spanning, DC-spanning, AC-stroom, DC-stroom, weerstand, capaciteit, frequentie en temperatuur. Wilt u meer functionaliteit en nauwkeurigheid, voor een alleszins redelijke prijs, kies dan voor Appa. Wanneer u een multimeter nodig heeft met zeer uitgebreide mogelijkheden en een zeer hoge kwaliteit, kunt u kiezen voor een Fluke multimeter. Dit merk is leider op de wereldmarkt en staat bekend om haar draagbare, stevige, veilige en gebruiksvriendelijke producten. Uiteraard werkt de Fluke multimeter met strenge kwaliteitsnormen: elke meter wordt getest op vallen, schokken, waterbestendigheid en dergelijke. U bent dus verzekerd van nauwkeurige en betrouwbare metingen en een lange levensduur van uw multimeter. De nieuwste technische snufjes worden direct in de producten geïntegreerd. De laatste vernieuwing is dat digitale multimeters nu resultaten kunnen uitwisselen. Zo wordt de meting draadloos verzonden naar een hoofdunit. Ook kunt u meetgegevens naar uw smartphone sturen en metingen op locatie delen met uw collega’s en het hoofdkantoor. Het betreft hier wel high end toepassingen die u niet op elke multimeter tegenkomt.

 

Waar koopt u een multimeter?

Een multimeter is een vrij gespecialiseerd instrument, dus u zult het niet zomaar in elke winkel kunnen kopen. Bij de gemiddelde bouwmarkten bijvoorbeeld is maar een zeer beperkt assortiment multimeters te verkrijgen. Tegenwoordig kunt u ze echter makkelijk online bestellen bij verschillende gespecialiseerde bedrijven, waar u terechtkunt voor al uw meters. Zulke specialisten bieden een breed assortiment elektronische hulpmiddelen voor elektrotechnische toepassingen en in verschillende prijsklassen. Bijbehorende accessoires zitten uiteraard ook in het assortiment, zoals snoeren, opbergdoosjes, krokodillentangen en wisselstroomtangen. Mocht u niet tevreden zijn, dan kunt u bij een online aankoop snel en makkelijk retourneren. Kortom, voor een goede multimeter surft u naar de multimeter specialist!