We willen allemaal graag dat onze woning energiezuinig is en een energielabel geeft dan aan of dat ook het geval is. Wanneer je een woning hebt met energielabel A dan is deze erg zuinig maar met een energielabel G is deze het minst zuinig.

 

Waarom een energielabel bij je huis

Als je de woning wilt verkopen moet je een energielabel aanvragen. Die zijn in 2015 aan iedere woning toebedeeld door de Rijksoverheid. Dit was een voorlopig energielabel. Wanneer je de woning verkoopt kan de koper naar aanleiding van de energielabel meteen zien hoe zuinig de woning is. Je moet een energielabel dus altijd bij de verkoop kunnen overhandigen aan de koper. Als de woning energiezuinig is ben je verzekerd van lage energie kosten, is er minder CO2 uitstoot en is er meer wooncomfort.

 

Nadelen van een slecht energielabel

Wanneer de woning een slecht energielabel heeft is het vaak niet goed onderhouden of heeft het een renovatie nodig. Daarbij komt ook nog eens dat de energierekening erg hoog uitvalt. Er gaat dan veel warmte verloren omdat er niet de juiste isolatie is. De kachel moet harder werken daardoor. Wanneer je een slecht energielabel hebt tijdens de verkoop kan de woning minder waard zijn. De koper heeft dan veel onderhoud en renovatiewerkzaamheden die er aan de woning gedaan moeten worden. Op de energielabel staan ook tips om de woning energiezuiniger te maken.

 

Voordelen van een groen energielabel

Wanneer de energielabel groen is zorgt dit voor meer comfort in het huis. Ook heeft het juist een positieve werking op de verkoop van de woning. Op het moment van verkoop kan je aantonen dat de woning energiezuinig is. De woningwaarde kan daardoor ook stijgen en kan de verkoop van de woning ook veel sneller gaan.

 

Verschil tussen een voorlopige en definitieve energielabel

Een voorlopig energielabel is een schatting, dat gebaseerd is op kadaster en vergelijkbare woningen. Daarom is een definitieve energielabel zeker nodig bij de verkoop van de woning. De definitieve energielabel is getoetst door middel van een aantal kenmerken zodat er goed energielabel is bij de woning.