Een hoogwerker? Wat is dat nou precies? En wanneer heb je het nodig? Wanneer je zelf wil beginnen met bouwen, kan een hoogwerker zeker van pas komen. Zo’n machine is erg handig als je op hoogte aan de slag gaat. Ook als je als bedrijf regelmatig werkzaamheden op hoogte uit moet voeren, kan een hoogwerker een goede investering zijn. Het gebruik van ladders brengt meer risico met zich mee dan het gebruik van een steiger of hoogwerker.

 

Wat is een hoogwerker?

Een hoogwerker is in feite een verzamelnaam voor machines die ervoor zorgt dat mensen op grotere hoogte veilig kunnen werken. Een hoogwerker zorgt ervoor dat mensen of voorwerpen op hoogte gebracht kunnen worden. Er zijn verschillende soorten hoogwerkers. Hieronder benoemen we de meest voorkomende:

 

  • Autoverise, is gemonteerd op de achterbak van een auto en dus eenvoudig te verplaatsen.
  • Schaarversie, is uitermate geschikt om meerdere personen omhoog te brengen.
  • Spinversie, is niet erg groot en kan daarom ook binnen gebruikt worden.
  • Telescoopversie, met uitschuifbare delen is deze goed te gebruiken om moeilijk bereikbare plaatsen.
  • Rupsversie, kan goed over ruig terrein rijden door de rupsbanden.

 

Welke versie je nodig hebt, hangt dus af van de ondergrond en het gewicht dat je wilt gaan gebruiken.

 

Waarvoor gebruik je het?

Vooral in de bouw, industrie en door de brandweer worden hoogwerkers vaak gebruikt. Deze machine is handig als je werk op grote hoogte uit moet voeren. Denk bijvoorbeeld aan het repareren van een dak, het snoeien van hoge bomen of het wassen van glazen op hoogte. Heb je als bedrijf regelmatig een hoogwerker nodig? Dan raden wij je aan er één te kopen. Wanneer je tijdelijk een nodig hebt, is het verstandiger om een hoogwerker te huren.

 

 

Aan welke eisen moet een bestuurder voldoen?

Ben je van plan een hoogwerker te gaan besturen? Houd er dan rekening mee dat je aan de volgende eisen moet voldoen:

 

  • Je moet minimaal 18 jaar of ouder zijn;
  • Je moet aan kunnen tonen dat je voldoende kundig bent om met deze machine te werken;
  • Je moet bekwaam deze machine besturen.

 

Een certificaat is dus niet verplicht. Maar, zonder certificaat is het lastig aan te tonen of je voldoende kundig bent. Daarom adviseren wij als je vaak op hoogte werkt en hiervoor een hoogwerker nodig hebt, haal een certificaat. Dit kan vervelende situaties met de ARBO voorkomen.