Je ziet het vaak bij robuste houten speelhuisjes of mooie speelhuisjes van hout staan, CE-markering, maar wat betekent dit nu precies?
 
Een CE-markering geeft aan dat het product voldoet aan de eisen die gelden binnen de Europese Economische Ruimte, (de Europese Unie inclusief Zwitserland, Liechtenstein, Noorwegen en IJsland.)
De CE staat voor Conformité Européenne wat betekent: “In overeenstemming met de Europese regelgeving”. Een product wat een CE-Markering heeft mag vrij worden verhandelt binnen de Europese Unie, dit is dus een groot voordeel.
 
In Nederland controleren verschillende instanties de producten die dit keurmerk hebben. Als voorbeeld, de Nederlandse voedsel en warenautoriteit controleert onder andere gastoestellen of deze wel aan de richtlijn voldoen. RVO.nl is de overkoepelende organisatie de aanwijst welke instantie welk product controleert.
Een product wat niet aan de wettelijke eisen van een CE-markering voldoet krijgt ook geen CE-Markering. Dit geld alleen als deze markering ook voor de desbetreffende productgroep verplicht is. Het product mag dus niet op de markt komen of worden verhandelt.
 
Als een controlerende instantie ontdekt dat een product ten onrechte een CE markering heeft, dan zijn diverse maatregelen mogelijk. Er kan bijvoorbeeld worden geëist aan de fabrikant dat ze het product aanpassen of van de markt halen. In ernstige situaties kan er zelfs strafrechtelijke procedures worden aangespannen.
 
houten-speelhuisje