Een huis laten bouwen is een ingewikkelde zaak en er zijn veel zaken waar je aan moet denken. Allereerst zul je bouwgrond moeten kopen, vaak een hypotheek aanvragen en daarna een architect in de arm nemen. Dan moet je nog een bouwonderneming zoeken. Bij al deze zaken moeten overeenkomsten gemaakt worden en contracten worden ondertekend.
Zorg dat je hier goede en deskundige begeleiding bij hebt, het best kun je met een bouwrecht advocaat aandachtspunten voor de bouwperiode bekijken. Zolang alles goed gaat is er geen probleem, maar komt er een kink in de kabel heb je hem achter de hand.
Aandachtspunten voor de bouwperiode.
Er zijn een aantal punten waar je goed op moet letten bij het starten van het bouwen. Het is belangrijk dat je goede afspraken maakt over de start van de bouw. Een gangbare regel is dat de start van de bouw maximaal drie maanden na ondertekening van de aannemingsovereenkomst start. Wordt dit uitgesteld, denk dan aan de geldigheid van je hypotheekofferte.
Duur van de bouw en betalingen tijdens de bouw.
Maak ook hierover goede afspraken en leg dit vast in een contract. Hou rekening met het feit dat in zo’n contract gesproken wordt van ‘werkbare dagen’. Een jaar telt 180 werkdagen. Hou daar rekening mee!
Over de betalingen maak je goede afspraken met de bouwonderneming. In de overeenkomst leg je vast wanneer en hoeveel je betaalt. Betaal geen termijn vooruit, je betaalt pas wanneer de werkzaamheden behorende bij de termijnbetaling zijn gedaan. Vaak betaal je bijvoorbeeld als de woning water- en winddicht is, dus het dak gereed en de ramen erin. Dit kun en moet je goed omschrijven in de overeenkomst met je bouwonderneming.
Controleer en hou de vinger aan de pols.
Als je de tijd ervoor hebt is het raadzaam om regelmatig op de bouwplaats te kijken. Aan de ene kant toon je belangstelling, aan de andere kant kun je zo goed in de gaten houden wat er gebeurt.
Zijn er wijzigingen in het bouwplan, staan er muurtjes op een plaats waar je ze niet wilt hebben? Zorg dat je een goed contact houdt met de mensen die er werken. Zo kun je bijvoorbeeld voorkomen dat er gebreken zijn ontstaan die later door de afwerking niet meer zichtbaar zijn. Hier zijn nog meer stappen en zaken om op te letten wanneer het om aanbouw gaat.
Oplevering.
En dan is je huis klaar. Zorg dat je tijdens de opleveringen alle tekeningen bij de hand hebt en daar mee, samen met de aannemer het pand kritisch doorloopt.
Comments are disabled for this post.