Zo wordt kalk verwijderen een stuk eenvoudiger

Kalk kan als ontzettend vervelend ervaren worden, vaak gaat het zich vastzetten op sanitair en diverse huishoudelijke apparatuur. Vaak is het terug te zien als een verzameling witte aanslag welke moeilijk weg gaat. 

 

Allereerst zullen we een aantal tips & tricks geven om kalkaanslag van glazen oppervlaktes te verwijderen, op deze oppervlaktes is kalkaanslag erg zonde. Vaak zorgen ze er namelijk voor dat het een stuk minder gaat glanzen. 

  • Kalkaanslag is te verwijderen met azijn, door een mengsel van azijn en lauwwarm water te gebruiken om de glazen oppervlaktes schoon te maken zullen ze een stuk schoner worden. Daarnaast zal het ook langer schoon blijven want door de azijn zal het lastiger worden voor de kalk om achter te blijven.
  • Smeer je douchewand regelmatig lichtjes in met autowax, door het vet in de wax zal het water niet als druppels op het glas blijven zitten maar rechtstreeks naar beneden stromen. 
  • Spray na iedere douchebeurt met een mengsel van water en Ajax of Antikal op je douchewand, op deze manier zal de aanwezige kalk sneller verdwijnen. 
  • Ontkalk ook eens de waterleidingen, voor je waterleidingen bestaan er verschillende kalkreinigers. Deze dien je langere tijd in te laten trekken waarna zij een groot deel van de kalk zullen weghalen. Hardnekkige kalkaanslag kan vervolgens nog behandeld worden met een schuurspons of puimsteen. 

 

Net hebben we een aantal manieren benoemd om glazen oppervlaktes te ontkalken, toch zijn er nog vele andere plekken waar kalkaanslag zich kan gaan nestelen. Een van deze plekken is je kraan, en dan met name de onderkant. Deze kan je ontkalken door het uiteinde in te smeren met ontkalker en vervolgens er een handdoek omheen te binden. Dit laat je daarna een langere tijd intrekken, eventuele kalkresten kunnen nadien nog verwijdert worden met een schuurspons. 

 

Ook in de wc kan kalkaanslag voor een viezige indruk zorgen, dit is vaak te zien door de bruine kalkaanslag welke in hoge mate aanwezig is in de wc. Dit kan schoongemaakt worden door er in de avond een steradent tablet of vaatwastablet in te gooien. Ook kan het lonen om er een fles cola in leeg te gieten. Wanneer je één van deze drie mogelijkheden in het toilet hebt gegooid laat je dit de gehele nacht intrekken. De volgende ochtend kan er doorgespoeld worden en kunnen eventuele resten nog verwijderd worden met een ijzer-, schuurspons of puimsteen. 

 

Kalk kan zich ook gaan vastzetten op verschillende materialen in huis zoals natuursteen of chroom. Hierbij is het erg belangrijk om de juiste producten te gebruiken, natuursteen kan namelijk erg beschadigd raken door het verkeerd gebruik. En ook chroom kan niet goed tegen zuren welke vaak in ontkalkingsproducten aanwezig zijn. Kijk daarom op voorhand goed welke producten geschikt zijn voor jouw ondergrond. 

 

Bovenstaande tips kunnen ook toegepast worden in je keuken, het merendeel van de kalkvlekken zullen op deze manier verdwijnen. Wanneer dit niet is kan het zijn dat je het een aantal keer moet herhalen. In de keuken kan het ook voorkomen dat de kalk in je waterkoker of koffiezetapparaat is gaan vastzitten, dit kan opgelost worden door speciale ontkalkingsmiddelen of een mengsel van deels water en deels azijn. 

Voorkomen is beter dan genezen

Ondanks dat je met bovenstaande manieren de kalkaanslag kan verwijderen is het een vervelende en tijdrovende klus, hierdoor is het fijn om te voorkomen dat je dit uit hoeft te voeren. Een van de fijnste manieren om dit te voorkomen is door de installatie van een waterontharder, middels een speciaal apparaat wordt kalk rechtstreeks uit de leidingen gefilterd waardoor je alleen nog maar zacht water door je huis hebt stromen.