Met zonnepanelen op uw plat dak in Apeldoorn produceert u elektriciteit en warmte voor uw huis. Dit maakt u onafhankelijk van energieleveranciers en daarmee bespaart u geld. Bovendien doet u ook iets goeds voor het milieu. Het is interessant om te weten hoe u de kracht van de zon het beste kunt gebruiken om van uw platte dak uw eigen energiecentrale te maken.

 

Is uw plat dak geschikt voor zonnepanelen als u in Apeldoorn woont?

Uw plat dak kan een uitstekend oppervlak voor uw zonnepanelen bieden natuurlijk ook als u in Apeldoorn woont. Het is aan te raden eerst een bouwkundig ingenieur of architect te raadplegen om te weten te komen of uw dakconstructie de extra belasting van een zonnesysteem kan dragen. Vooral oudere platte daken zijn vaak ontworpen om alleen hun eigen gewicht en eventueel sneeuw of stormen te weerstaan. Naast het gewicht van de zonnepanelen legt een zonne-energiesysteem nog meer druk op uw platte dak: door de schuine stand van het systeem op het platte dak ontstaat er een oppervlak dat door de wind kan worden ‘gevangen’. Daarom moet het montageframe in veel gevallen direct in het dakgebint worden verankerd. Als dit niet mogelijk is, moet het extra worden gewogen om te voorkomen dat het door de wind wordt weggeblazen.

 

Voordelen van platte daken voor zonnepanelen

Het platte dak heeft van nature een groot voordeel als locatie voor zonnepanelen: dankzij de lage helling kan de uitlijning en de hoek van de panelen op een plat dak flexibel worden aangepast. Bovendien maakt het vlakke oppervlak de eigenlijke installatie veel gemakkelijker: er is geen steiger nodig voor de installatie. Aangezien platte daken meestal bedekt zijn met bitumen of plastic, hoeven er geen dakpannen verwijderd te worden. Bovendien zijn zonnepanelen op platte daken gemakkelijk toegankelijk voor onderhoud, reiniging en reparatie.

 

Toch ook beperkingen

De installatie van panelen op platte daken heeft echter ook beperkingen waar u rekening mee moet houden: Het dakoppervlak kan bijvoorbeeld niet volledig worden benut, omdat bepaalde afstanden tussen de rijen moeten worden aangehouden vanwege de schuine stand van de elementen. Anders kunnen de afzonderlijke elementen elkaar mogelijk in de schaduw stellen. Dit zou de prestatie verminderen.

 

Wat zijn de kosten?

De prijs van zonnepanelen varieert en is afhankelijk van het type, de grootte en het vermogen. De professionals van Veba Zonnepanelen kunnen u er zo gewenst alles over vertellen, rekening houdend met uw persoonlijke situatie, eisen en wensen.